uvodnik-stevilka-2
· Čas branja: 2 min

»Če se ne boš učil, boš pa jarke kopal!«

Prejšnje generacije, ki so doživele vojno in pomanjkanje, so vedele, da je izobrazba temelj za boljše življenje. Namen iti študiju celo svojo mladost pomeni odrekanje, trud, navdih in optimizem.

V Sloveniji je veliko izobraženih ljudi. V času dolgoletnega študija smo številni spoznali prednosti izobrazbe in trenutne hude (!) pomanjkljivosti. Korporacije so dobesedno poteptale izobraževanje od vrtca do univerz in ga še teptajo. Če želimo ohraniti človeka v sebi in vzgajati otroke in mladino v zadovoljne ljudi, se moramo tega zavedati. Ne zato, da bomo prestrašeni ali zaskrbljeni. Temveč zato, da bomo podprli odlične učiteljice, profesorje in pedagoge, ki jih v Sloveniji imamo.

Sedanja ministrica je javno objavila podporo digitalizaciji šolstva in vpeljavi umetne inteligence v izobraževanje. Prav to so načrti najbogatejših globalnih korporacij, ki teptajo naravo in človeka. To niso načrti pedagoške stroke ali potrebe otrok in mladine.

V času karantene smo spoznali, da digitalizacija izobraževanje ni prava pot za boljše učenje in s tem boljšo družbo. Nasprotno digitalizacija pomeni tudi povečano izolacijo, manj gibanja in poškodbe oči. Tudi umetna inteligenca ni tisti napredek v poučevanju, ki si ga večina učiteljskega kadra in otrok želi.

Digitalizacija in umetna inteligenca imata svoje dragoceno mesto tam, kjer sta res potrebni. Ne moreta in ne smeta pa nadomestiti odnosa med ljudmi. V živo! Po treh mesecih neprestanega strmenja v računalniške zaslone vemo, da si želimo povezovanja in poglabljanja znanja. K temu nas spodbuja tudi iniciativa »Otrok ne damo«.

Pridružite se ji.

Kopanje jarkov je za vsako civilizacijo izrednega pomena.

Ali v jarke pošiljamo ubijat in umirati mlade fante ali jarke napolnimo z vodo, ki napaja polja z zdravo hrano. Da znamo izbrati, katere jarke kopati, potrebujemo znanje.

Ne želimo ničesar pretiranega ali nemogočega. Želimo si biti ljudje. Ozaveščeni.

Iz srca hvala vsem, ki nas berete in podpirate.

dr. Katerina Vidner Ferkov, urednica

Delite naprej ...