koronavirus-zdravje
· Čas branja: 2 min

Človek je tako ostal sam. V izolaciji in v negotovosti čaka, kaj bo. Čutimo se nemočne in zato nas je strah. Vse po vrsti. In ta kolektivni strah nam sploh ne pomaga, da bi bili bolj zdravi. Nasprotno, pelje nas stran od našega bistva, naše notranje moči, naše prave narave. Kajti že dolgo pozabljamo, da smo v bistvu srečni, da se dobro počutimo, da smo spočiti in sproščeni in da pokamo po šivih od zdravja.

Koronavirus je močno in zelo hitro zaznamoval naša življenja. Svet, kakršnega smo bili vajeni doslej, se sesuva sam vase. Izginil je občutek varnosti, ki nam ga je navidezno ponujal. V tem sistemu smo bili odvisni od zunanjih dejavnikov, od drugih ljudi. Pri tem virusu pa je tako, da ti nihče ne more zagotoviti varnosti. Zdravilo ne obstaja, zdravniki lahko pomagamo le lajšati simptome. Človek je tako ostal sam.

V izolaciji in v negotovosti čaka, kaj bo. Čutimo se nemočne in zato nas je strah. Vse po vrsti. In ta kolektivni strah nam sploh ne pomaga, da bi bili bolj zdravi. Nasprotno, pelje nas stran od našega bistva, naše notranje moči, naše prave narave. Kajti že dolgo pozabljamo, da smo v bistvu srečni, da se dobro počutimo, da smo spočiti in sproščeni in da pokamo po šivih od zdravja. Da imamo ljubeče odnose in da ljubimo naravo in življenje.

Sedaj se umirja in ustavlja sistem, ki smo ga skupaj tako dolgo ustvarjali. To je sistem, v katerem živimo zunaj sebe, v katerem se ne čutimo, smo v konstantnim stresu in občutku, da nismo dovolj dobri, da nismo dovolj naredili, da bi lahko bili boljši, da nimamo dovolj, da moramo biti pridni, da bo nekdo zadovoljen z nami. Živimo v strahu pred pomanjkanjem in izgubo, v občutku zamere, krivde, žalosti in jeze.

Drama življenja v tem sistemu nas sili, da hitimo iz opravila v opravilo, da smo čim bolj produktivni, da smo boljši, lepši in da zmagujemo. Je to suženjski sistem? Ali je vse to res prišlo iz naše notranjosti, iz naše izvorne biti, iz ljubezni našega srca? Ali pa je vse to posledica našega ponorelega uma, ki iz svoje sebičnosti, hlastanjem po še in še in še, po moči in nadvladi človeku jemlje svobodo, uničuje naravo, planet Zemljo, naše odnose, naše počutje in zdravje?

– Dr. Uroš Dobnikar, dr. med.

Preostanek članka o koronavirusu in kako okrepiti zdravje si lahko preberete v glasilu OZAVEŠČENI, december 2020.

Delite naprej ...