klorokin
· Čas branja: 2 min

Hidroksiklorokin – učinkovito zdravilo ali lažni up?

OPOZORILO: Članek je napisan zgolj z namenom širjenja zanimivih in koristnih informacij in NI mišljen kot zdravniški nasvet. Pred sprejemom odločitve o morebitnem zdravstvenem posegu, se posvetujte s svojim zdravnikom ali farmacevtom, preberite informacije na spletnih straneh javnozdravstvenih ustanov in nato sprejmite odločitev, s katero boste zadovoljni.

V času, ko se novi koronavirus širi tako počasi, da smo mnoge ukrepe odpravili ali jih omilili in ostajamo v pričakovanju drugega vala okužb, ki ga nekateri preroško napovedujejo kot neizbežnega, ostaja aktualno vprašanje, ki se je pojavilo že v začetku prvega vala covid-19 pandemije – kaj pa če bi imeli na voljo učinkovito zdravilo? Potem bi lahko odpravili vse ukrepe o omejevanju gibanja, druženja in opravljanja poslovnih dejavnosti. Razvoj cepiva bi bil dokaj nepotreben. Ljudje, nedovzetni za okužbo, pa tisti, ki covid-19 prebolevajo asimptomatsko ali zgolj z blagimi simptomi, bi normalno nadaljevali z življenjem in vsakodnevnimi dejavnostmi.

Tisti, ki bi okužbo z novim koronavirusom težje ali kritično prebolevali, pa bi posegli po učinkovitem zdravilu. Tako bi bilo žrtev relativno malo in življenje bi se lahko zopet vrnilo v ustaljene tirnice.

To in ono o čudežnem zdravilu

Kaj pa, če učinkovito zdravilo že imamo? Verjetno ste že slišali za KLOROKIN ali pa HIDROKSIKLOROKIN. Čeprav v slovenskem jeziku zasledimo tudi zapis klorokvin (z v), je klorokin (brez v) naziv zdravilne učinkovine, ki se pojavlja tudi v uradnih državnih dokumentih. Klorokin je bil odkrit leta 1934. V zdravilu se nahaja v obliki fosfata, zato lahko zasledimo tudi ime klorokin fosfat.

Njegov derivat hidroksiklorokin ima za razliko od klorokina na enem koncu verige hidroksilno skupino (-OH). V ZDA je bil odobren za uporabo leta 1955. Hidroksiklorokin se v zdravilih nahaja v obliki sulfata, zato večkrat zasledimo tudi ime hidroksiklorokin sulfat.

Obe zdravili se uporabljata za preprečevanje in zdravljenje malarije, vsako pa ima svoje prednosti in slabosti. Prednost hidroksiklorokina v primerjavi s klorokinom je v varnejši uporabi tudi pri nekoliko večjih količinah v daljšem časovnem obdobju. Poleg zdravljenja malarije se obe zdravili uporabljata še pri zdravljenju revmatoidnega artritisa in lupusa.

Obema zdraviloma se je iztekla patentna zaščita, zato sta na voljo kot generični zdravili – to pomeni, da je aktivna učinkovina ista tudi, če jo izdelujejo drugi proizvajalci, se pa v tem primeru zdravila med seboj razlikujejo po proizvodnem procesu, recepturi, vsebnosti pomožnih snovi, barvi in okusu.

– Smiljan Slukan

Preostanek članka o klorokinu si lahko preberete v glasilu OZAVEŠČENI, december 2020.

Delite naprej ...