wef-in-pandemija
· Čas branja: 3 min

Kako je Svetovni gospodarski forum v Davosu vključen v pandemijo koronavirusa?

Svetovni gospodarski forum v Davosu (WEF) je najpomembnejši forum za vlade, svetovne korporacije in mednarodne podjetnike. WEF, ki ga je leta 1971 ustanovil inženir in ekonomist Klaus Schwab, opisuje svoje poslanstvo kot “oblikovanje svetovnih, regionalnih in industrijskih programov” in “izboljšanje stanja na svetu”. Na svoji spletni strani navaja, da je “moralna in intelektualna integriteta v središču vsega, kar počne”. WEF je bil v pandemijo koronavirusa vključen na več načinov.

Prvič, WEF je bil skupaj s fundacijo Gates Foundation sponzor simulacijske vaje “Dogodek 201- Event 201” za simulacijo koronavirusne pandemije, ki je potekala v New Yorku 18. oktobra 2019 – na isti dan kot odprtje svetovnih vojaških iger v Wuhanu, ki jih nekateri vidijo kot “začetek” svetovne pandemije. Kitajska sama trdi, da so ameriški vojaški športniki morda prinesli virus v Wuhan.

Drugič, WEF je vodilni zagovornik digitalnih biometričnih identifikacijskih sistemov, saj trdi, da bodo z njimi družbe in industrije postale učinkovitejše, produktivnejše in varnejše. Julija 2019 je WEF začel izvajati projekt “oblikovanje prihodnosti potovanj z upravljanjem digitalne identitete potnikov z biometričnimi podatki”. Poleg tega WEF sodeluje z zavezništvom ID2020 (ID2020 Alliance), ki ga financirata fundaciji Gates in Rockefeller ter izvaja program za “zagotavljanje digitalne identifikacije s cepivi”. ID2020 zlasti vidi cepljenje otrok kot “vstopno točko za digitalno identiteto”.

Tretjič, ustanovitelj WEF Klaus Schwab je avtor knjige COVID-19: ki je izšla julija 2020, v kateri trdi, da je mogoče in treba pandemijo koronavirusov uporabiti za “gospodarsko, družbeno, geopolitično, okoljsko in tehnološko ponastavitev (The Great Reset)”, ki vključuje zlasti pospeševanje globalnega upravljanja, pospeševanje digitalne preobrazbe in spopadanje s podnebnimi spremembami.

WEF od leta 1993 izvaja program “Global Leaders for Tomorrow”, ki se je leta 2004 preimenoval v “Young Global Leaders”. Namen tega programa je prepoznati, izbrati in spodbujati prihodnje globalne voditelje na poslovnem in političnem področju. Kar nekaj mladih globalnih voditeljev je pozneje postalo predsedniki, predsedniki vlad ali izvršni direktorji (glej spodaj).

Med koronavirusno pandemijo je imelo več globalnih voditeljev WEF in Global Shapers (mlajši program globalnih voditeljev) vidno vlogo, saj so običajno spodbujali strategije za ničelno stopnjo okuženosti, zapore, pooblastila za uporabo mask in cepiva. Morda je bil to (večinoma neuspešen) poskus varovanja javnega zdravja in gospodarstva ali poskus pospeševanja zgoraj opisanega programa globalnega preoblikovanja, morda pa oboje.

V zvezi s tem so nekateri pomembni mladi voditelji: Jeffrey Zients (koordinator odzivanja na koronavirus v Beli hiši ZDA), Stéphane Bancel (izvršni direktor podjetja Moderna), Jeremy Howard (ustanovitelj vplivne lobistične skupine “Maske za vse”), Leana Wen (medicinska analitičarka CNN), Eric Feigl-Ding (osebnost Twitterja, ki je za ničelni kovid), Gavin Newsom (guverner Kalifornije), izbran leta 2005), Devi Sridhar (britanska profesorica, ki je za ničelni kovid), Jacinda Ardern (predsednica vlade Nove Zelandije), francoski predsednik Emanuel Macron (izbran eno leto pred izvolitvijo leta 2017), avstrijski kancler Sebastian Kurz, nemška kanclerka Angela Merkel (izbrana leta 1993) in nemški minister za zdravje Jens Spahn.

Za popoln pregled njihovih članov si oglejte Global Leaders for Tomorrow in Young Global Leaders na WikiSpooks (Wiki, ki se osredotoča na prikrite strukture moči) ter na uradni spletni strani Young Global Leaders. (Za pregled nekaterih vidnejših članov v politiki in medijih glejte izvirni članek). 

Skratka, Svetovni gospodarski forum v Davosu je dejansko sodeloval pri strateškem upravljanju pandemije koronavirusov, pri čemer je bil glavni poudarek na uporabi pandemije kot katalizatorja za digitalno preobrazbo in globalno uvedbo sistemov digitalne identitete.

Delite naprej ...